Deze week serveren we in kader van de lekker van bij ons “varken voor alle vorken”-campagne een heerlijke pasta al forno “alla Napolitana” in onze restaurants. Dit eenvoudige recept werd gecreëerd door onze executive Chef Rosario Butera. Met zijn Italiaanse roots zorgt hij voor een mediterrane (en dus zomerse) toets in deze heerlijke herfstschotel.
Zelf aan de slag gaan met deze lekkere, stomende ovenschotel van bij ons? Je vindt het recept hieronder.
Geniet ervan en vergeet geen foto te delen op social media met de hashtag #lekkervanbijons
Wat heb je nodig?
Voor de vleesragu
500 g runder- en varkensgehakt
1/2 glas rode wijn
100 g doperwten
1 wortel
1 selderijstengel
1 middelgrote ui
1-2 teentjes knoflook
olijfolie
1 handvol basilicumblaadjes
50g tomatenconcentraat
500 ml tomatenpulp of passata + 250ml water
zout en peper naar smaak
Voor de pasta al forno
400 g tortiglioni of andere buisvormige pasta (tip van de chef: geribbelde buisjespasta zoals rigatoni nemen meer saus en dus meer smaak op!)
300 g caciocavallo of mozzarella in stukjes gesneden
50 g parmezaan
Aan de slag!
1.Verwijder de schil van de ui en de knoflook. Snij de ui, selder, wortel in kleine stukjes en hak de knoflook in grove stukken. Snij de mozzarella in stukjes.
2.Verwarm de olijfolie in een koekenpan en bak hierin de groenten 2 tot 3 minuten. Voeg daarna ook de knoflook toe en bak deze een minuutje mee.
3.Doe het gehakt in de pan bij de groenten en knoflook. Bak het gehakt, zodat het mooi bruin en knapperig wordt.
4.Voeg de oregano, de tijm en de blaadjes laurier toe. Bak deze 2 tot 3 minuten mee met het gehakt.
5.Daarna blus je af met de rode wijn. Zodra de wijn volledig is ingekookt, voeg je de tomaten passata, het tomatenconcentraat en het water toe. Breng de saus op smaak met zeezout en basilicum, laat de saus daarna een uurtje zachtjes pruttelen met het deksel op de pan.
6.Voeg na een uurtje de doperwten toe. Laat nu het deksel af de pan, zodat het overtollig vocht van de saus kan verdampen. Ondertussen verwarm je de oven voor op 190 graden.
7.Kook de Rigatoni zeer 'al dente', de pasta gaart in de oven namelijk nog verder. Giet de pasta af, doe deze terug in de pan en roer er een beetje van de saus doorheen.
8.Breng een laag saus aan in een ovenschaal. Schep daarna de helft van de pasta bovenop de saus. Schep van de overgebleven saus de helft over de pasta. Beleg de inhoud van de schaal daarna met de helft van de mozzarella. Voeg de resterende pasta toe en schep daar weer de laatste saus overheen. Beleg tot slot met de overgebleven mozzarella.
9.Haal de pasta na 20 minuten uit de oven, schaaf er lekker veel Parmezaanse kaas overheen (more is more 😊) én aanvallen maar!
Wist je trouwens dat?
Geniet van dit heerlijke gerecht, buon appetito!
Chef Rosario
Deze bijdrage werd mede mogelijk gemaakt met de steun van www.lekkervanbijons.be
Voor unieke food en hospitality services in uw organisatie of op uw evenement:
+32 2 897 68 00