De dagen worden korter en kouder. Het uitgelezen moment om een klassieker van bij ons in de kijker te zetten. In de week van 15 november serveren we stoverij van varkenswangen in onze restaurants. Een nostalgisch topgerecht dat door velen gesmaakt zal worden.
Heb je wat tijd? Ga dan zelf gezellig aan de slag voor deze heerlijke, hartverwarmende schotel comfortfood!
Meer info? www.lekkervanbijons.be
INGREDIËNTEN
2 takjes tijm
2 blaadjes laurier
1 dikke snede witbrood
2 el mosterd
1 donker Trappistenbier
400 ml bruine fond
1,5 kg bintjes (verse frietjes)
2 kg varkenswangen
150 g ongezouten boter
2 el olijfolie
2 fijngesneden uien
2 el bloem
2 teentjes look
Peper - zout
Apart
Verse mayonaise serveren samen met het waterkerslaatjes
- Schil de uien en versnipper ze. Schil en pers de look.
- Plaats de stoofpot op een matig vuur. Smelt er een klontje boter in. Stoof de stukjes ui en de look in de gesmolten boter.
- Snij de varkenswangen in stukken (zoals stukken klassiek stoofvlees.)
- Smelt een klontje boter in een braadpan op een stevig vuur.
- Kruid het vlees met wat peper en een snuif zout, doop ze even in bloem voor het bakken. Bak de stukken varkenswang kort tot ze een goudbruine kleur hebben.
Een grote hoeveelheid vlees bak je best in meerder beurten.
- Na het kleuren van de varkenswangen gaan ze in de stoofpot met ui.
- Bind met een stukje keukentouw een bouquet garni samen. Gebruik enkele laurierbladen, een paar takjes tijm en (indien beschikbaar) wat peterseliestelen. Zo’n bundeltje kun je ook gemakkelijk kant en klaar verkrijgen in de supermarkt.
- ¼ liter bruin bier (naar keuze, maar Leffe of Westmalle doen het erg goed!)
- Gebruik het bier om de pan waarin het vlees gebakken werd te ‘deglaceren’. Giet het in de hete pan en roer alles los. Voeg het warm bier aan de varkenswangen.
- Smeer de witte boterham in met mosterd. Leg de boterham boven op het vlees en zet het deksel op de pot.
- Laat de stoofschotel zo’n +-1uur30min sudderen op een zacht vuur.
- Proef het resultaat en voeg naar smaak wat extra peper en zout toe.
Voor de frieten
Ingrediënten - ¼ kg frietaardappelen (bv. Bintje, maar ook polderaardappels zijn toppers voor frietjes)
- Schil de aardappelen en snij ze met de hand in gelijkvormige frieten. Deze hoeven niet te dun te zijn. Een ideale Belgische friet is 13 mm dik. Was de frieten niet want dan spoel je het zetmeel eraf.
- Verwarm het frietvet (bij voorkeur Ossewit) tot 140°C. Bak de frieten een eerste keer, maar laat ze nog niet kleuren. (Hierbij 'pocheer' je ze tot ze vanbinnen gaar zijn.)
- Laat de frieten afkoelen in een schaaltje met wat keukenpapier.
- Verhit het frietvet vervolgens tot 180°C.
- Bak de afgekoelde frieten goudbruin en knapperig.
SMAKELIJK 😊